Libra – Το νέο ψηφιακό νόμισμα του Facebook


Ένα νέο ψηφιακό νόμισμα με την ονομασία «Libra» ανακοίνωσε το Facebook. Ένα νόμισμα που θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Το επίσημο ντεμπούτο του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Το νέο ψηφιακό νόμισμα έρχεται να βγάλει «εκτός μάχης» τις τράπεζες και να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία

Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Facebook ήδη επιτρέπει σε χρήστες να μεταφέρουν χρήματα. Να αγοράζουν προϊόντα από ηλεκτρονικά καταστήματα ή να πωλούν δικά τους αντικείμενα μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας. Ουσιαστικά, με το Libra, το Facebook θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Libra, έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα σταθερό ψηφιακό κρυπτονόμισμα. Το οποίο θα υποστηρίζεται πλήρως από το Reserve Libra. Ένα αποθεματικό πραγματικών περιουσιακών στοιχείων (κάτι σαν μια ψηφιακή τράπεζα). Ενώ θα υποστηρίζεται από ένα ανταγωνιστικό δίκτυο ανταλλαγών, που θα αγοράζει και θα πουλά το Libra.


Σύμφωνα με το Facebook, το νόμισμα του θα έχει τα οφέλη του Bitcoin χωρίς τα μειονεκτήματά του. Θα είναι «παγκόσμιο και άμεσο» όπως το διάσημο κρυπτονόμισμα, αλλά επίσης ασφαλές και σταθερό. Επίσης, δεν βασίζεται στο mining (τη διαδικασία δημιουργίας νέων bitcoin μέσω ενεργοβόρας λειτουργίας υπολογιστών), άρα δεν έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ωστόσο υπάρχουν αυτοί οι οποίοι μιλάνε για μια κίνηση περισσότερο «marketing» για να ενισχυθεί μια ιδέα η οποία δεν είναι κατά τα άλλα ιδιαίτερα πρωτότυπη.


Και εγένετο… Libra

Αυτό που ουσιαστικά αποτελεί το Libra είναι ένα ακόμη παράδειγμα των προσπαθειών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των χρηστών. Εάν το κοινό πειστεί στην χρησιμότητα του νέου ψηφιακού νομίσματος, τότε το Facebook θα μπορούσε να προσελκύσει νέους χρήστες, να τους κρατήσει online για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διαφημιστικών εσόδων.

Σημειώνεται ότι το 99% των εσόδων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, προέρχονται από την διαφήμιση.


Η κίνηση της Facebook έρχεται σε μια περίοδο που η εταιρεία ετοιμάζει ευρύτερες αλλαγές στα ηλεκτρονικά της προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει σταδιακά εφικτό στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα χωρίς να απαιτείται εναλλαγή ανάμεσα στις διάφορες Social Media πλατφόρμες: Messenger, WhatsApp και Instagram.


Calibra – Το ψηφιακό πορτοφόλι

Στο ίδιο μήκος κύματος και το νέο ψηφιακό πορτοφόλι Calibra. Το οποίο δημιουργήθηκε για να αποθηκεύονται σε αυτό τα ψηφιακά νομίσματα Libra. Το Calibra θα είναι ουσιαστικά ενσωματωμένο καταρχήν στα Messenger και WhatsApp. Ενώ κάτι ανάλογο ενδέχεται να γίνει αργότερα και για το Instagram.

Μέσα σε όλα αυτά η Facebook θα πρέπει να ξεπεράσει και τα προβλήματα που της έχουν δημιουργήσει μία σειρά από «σκάνδαλα» ασφαλείας με διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, τα δεδομένα του Calibra θα διατηρούνται ξεχωριστά από τα δεδομένα κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών


Μία ακόμη δυσχέρεια που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι πόσο εύκολα και γρήγορα θα γίνει αποδεκτό το νέο νόμισμα. Μιας και η χρήση κρυπτονομισμάτων σε καθημερινές συναλλαγές δεν είναι κάτι συνηθισμένο.


Το πλεονέκτημα του Facebook

Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι το μέγεθος και η διεισδυτικότητα του Facebook θα είναι σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια της Αμερικανικής εταιρείας. Χαρακτηριστικό είναι το επιχείρημα ότι 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κάποια από τις εφαρμογές Facebook, Instagram, WhatsApp ή Messenger.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών το Facebook θα ζητά από τους χρήστες να πιστοποιούν την ταυτότητά τους. Mε το να «ανεβάζουν» κάποιο είδος ταυτοποίησης, όπως είναι η άδεια οδήγησης στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα κρυπτογραφεί τις εν λόγω πληροφορίες, ανάλογα με τους κανονισμούς που ισχύουν από τις ρυθμιστικές αρχές στις κατά τόπους αγορές.

Θα ακολουθεί η σύνδεση των τραπεζικών λογαριασμών του χρήστη, στην εφαρμογή. Με το ψηφιακό πορτοφόλι να αναλαμβάνει την αυτόματη μετατροπή του κανονικού νομίσματος (π.χ. δολάριο, ευρώ) σε Libra.