Τι είναι το IPTV;Το IPTV ή αλλιώς Internet Protocol Television είναι ένα σύστημα, κατά το οποίο υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης μεταφέρονται και μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Internet.

Τρόποι και μορφές των IPTV υπηρεσιών

Live τηλεοπτικά κανάλια απ’ όλο τον κόσμο και υπηρεσίες VOD (Video On Demand) μεταδίδονται στις τηλεοράσεις μέσω μιας ευρυζωνικής σύνδεσης. Αντί μέσω συμβατικών μορφών εκπομπής (UHF κεραίες, δορυφορικές κεραίες κλπ).


Τηλεόραση μέσω διαδικτύου

Η τηλεόραση μέσω διαδικτύου είναι σχετικά καινούργια. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να την αποκτήσετε. Επιπρόσθετα, η ποιότητα – το περιεχόμενο και το κόστος μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ. Όπως μπορεί να βρείτε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με επαγγελματικά παραγόμενο υλικό, έτσι μπορεί να πέσετε και σε υπηρεσίες όχι τόσο αξιόπιστες και σταθερές.

Από τους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, οι IPTV υπηρεσίες παρέχονται συνδυαστικά με τηλεφωνία (VoIP) και πρόσβαση στο διαδίκτυο (aDSL, vDSL, FTTH). Αναφέρονται συνήθως ως υπηρεσίες «Triple Play».

Μια Triple Play υπηρεσία είναι ένα πλήρες πακέτο. Το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν τηλεόραση, να περιηγούνται στο διαδίκτυο και να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως και τα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα, πλέον προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Για αυτόν τον λόγο πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους και μορφές, στην παροχή IPTV υπηρεσιών.


Οι υπηρεσίες IPTV μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Ζωντανή τηλεόραση – Με ή χωρίς αλληλεπίδραση που να σχετίζεται με την τρέχουσα τηλεοπτική εκπομπή.
  • Τηλεόραση με χρονική μετατόπιση – Catch-up TV: Επαναλαμβάνει τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε ώρες ή μέρες πριν. – Start over TV: Αναπαράγει την τρέχουσα τηλεοπτική εκπομπή από την αρχή της.
  • Video On Demand (VOD) – Περιήγηση και επιλογή από έναν κατάλογο video (ταινίες, σειρές, ντοκυμαντέρ κλπ).


Πως δουλεύει η IPTV

Οι video ροές κωδικοποιούνται σε μια σειρά πακέτων πρωτοκόλλων διαδικτύου και στη συνέχεια μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου. Μπορούν να ληφθούν από οποιονδήποτε, έχοντας αποκωδικοποιητή και συνδρομή για την εκάστοτε υπηρεσία.

Η διαδικτυακή τηλεόραση (Internet TV) γνωστή και ως IPTV, με απλά λόγια, παρέχει video και ήχο μέσω μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο

Διαδικτυακή τηλεόραση μπορείτε να παρακολουθήσετε στην οθόνη ενός υπολογιστή, σε μια τηλεόραση (με χρήση αποκωδικοποιητή) ή σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή (κινητό τηλέφωνο ή tablet). Είναι σχεδόν το ίδιο με τη λήψη καναλιών μέσω μιας συμβατικής κεραίας, με τη διαφορά ότι μέσω IPTV οι πληροφορίες αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου, ως δεδομένα.

Μέσω IPTV μπορείτε να βρείτε ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία περιεχομένου και καναλιών, απ’ ότι θα βρίσκατε π.χ. μέσω δορυφορικής ή καλωδιακής τηλεόρασης.

Επίσης, μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε προγράμματα που παράγονται ανεξάρτητα, από άτομα με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Αν για παράδειγμα θελήσετε να παρακολουθήσετε μια επίδειξη για τη χορτοφαγική μαγειρική, θα μπορέσετε να το βρείτε πιο εύκολα μέσω διαδικτύου, παρά σε ένα συμβατικό τηλεοπτικό κανάλι.


Πλεονεκτήματα της IPTV

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε πως η ποιότητα του ψηφιακού video και ήχου είναι πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την παραδοσιακή αναλογική τηλεόραση.

Η διαδικτυακή τηλεόραση με την προσθήκη κάποιων υπηρεσιών, μπορεί να γίνει διαδραστική!

Για παράδειγμα, οι θεατές θα είναι σε θέση να αναζητήσουν το ιστορικό ενός παίκτη, τη στιγμή που παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Μπορούν επίσης να προγραμματίζουν εγγραφή αγαπημένου τους προγράμματος, όταν δεν είναι στο σπίτι. Ενώ μέσω VOD, μπορούν να περιηγηθούν σε έναν online κατάλογο ταινιών και να παρακολουθήσουν ταινίες ή σειρές, τη στιγμή που θελήσουν αυτοί.

Επειδή η IPTV χρησιμοποιεί πρότυπα πρωτόκολλα δικτύωσης, υπόσχεται χαμηλότερο κόστος για τους παρόχους και χαμηλότερες τιμές για τους χρήστες. Χρησιμοποιώντας μια ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν αποκωδικοποιητή, το περιεχόμενο μπορεί να μεταδοθεί στα νοικοκυριά πιο αποτελεσματικά. Απ’ ότι με μια απλή κεραία ή ένα καλώδιο.


Περιορισμοί της IPTV

Η IPTV βασίζεται στο διαδίκτυο και γι αυτό είναι ευαίσθητη σε απώλεια πακέτων και καθυστερήσεις. Ειδικά εάν η σύνδεση σας στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετά γρήγορη. Η διαδικτυακή τηλεόραση χρειάζεται σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ενώ για τις ροές με υψηλές επιδόσεις (HD) χρειάζεται ακόμη πιο γρήγορη σύνδεση.

Αυτό ίσως είναι και το μοναδικό μειονέκτημα της διαδικτυακής τηλεόρασης.


Που να εγκαταστήσω την IPTV;

Υπηρεσίες IPTV μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους και σε διάφορες συσκευές. Μπορεί να παρακολουθήσετε το περιεχόμενο σε Smart TV, σε Android TV boxes, σε Tablets, σε Smartphones, σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, σε MAG συσκευές κ.α.