Τι είναι το Starlink

Εάν κάποια στιγμή παρατηρήσετε φωτεινά αντικείμενα να πετούν σε συστοιχία, στον νυχτερινό ουρανό της πόλης σας, μην ανησυχήσετε. Πρόκειται για τους δορυφόρους του project «Starlink» της εταιρείας «SpaceX».

Οι νέοι αυτοί δορυφόροι σκοπό έχουν την παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου σε όλο τον πλανήτη


Συστοιχία δορυφόρων της SpaceX

Πρόκειται για τμήμα των δορυφόρων του προγράμματος «Starlink» της εταιρείας «SpaceX» του Elon Musk, ιδιοκτήτη της Tesla. Στόχος της «SpaceX» είναι η εκτόξευση 42 χιλιάδων δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, για να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μόλις οι δορυφόροι φτάσουν το λειτουργικό τους υψόμετρο των 550 χλμ και ξεκινήσουν την υπηρεσία επί του σταθμού, ο προσανατολισμός τους αλλάζει και οι δορυφόροι γίνονται σημαντικά λιγότερο ορατοί από το έδαφος. Σημειώνουν στην περιγραφή της αποστολής οι εκπρόσωποι της «SpaceX».

Οι δορυφόροι είναι χωρισμένοι σε ομάδες (Starlink 2, 3, 4, 5) ανάλογα με την ημερομηνία εκτόξευσης της ομάδας, ενώ με κάθε ομάδα εκτοξεύονται 60 δορυφόροι

Ας δούμε παρακάτω κάποιες ερωτήσεις – απαντήσεις που θα μας διαφωτίσουν επί του θέματος, καθώς και το video στο τέλος του άρθρου…


Τι είναι οι δορυφόροι Starlink;

Οι δορυφόροι Starlink αποτελούν έναν «αστερισμό» τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Δηλαδή μία μεγάλη ομάδα δορυφόρων που συνεργατικά επιτελούν κάποιο έργο ως σύστημα (όπως π.χ. το GPS). Ο σκοπός του συγκεκριμένου αστερισμού είναι η παροχή δορυφορικού internet σε όλη την επιφάνεια της Γης.

Κατασκευάζονται από την εταιρεία SpaceX, πρωτοπόρο στις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον γνωστό επιχειρηματία Elon Musk. Το συνολικό κόστος του αστερισμού θα ανέλθει στα 10 δισ. δολάρια.


Γιατί είναι ορατοί στον ουρανό;

Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στο στάδιο εκτόξευσης και ανόδου προς την τελική τους τροχιά, στα 550km. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και πυκνοί, καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και δεν έχουν ακόμα τον οριστικό τους προσανατολισμό ο οποίος επηρεάζει την ανάκλαση του φωτός.

Καθώς οι δορυφόροι εκτοξεύονται σε ομάδες των 60, μέχρι να λάβουν τις οριστικές τους θέσεις μοιάζουν σαν ένα «τρένο» από φώτα, με αρκετούς δορυφόρους να είναι ορατοί στη σειρά. Το συγκεκριμένο ασυνήθιστο θέαμα έχει παρατηρηθεί τυχαία από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.


Πόσοι δορυφόροι θα υπάρξουν συνολικά;

Ο αστερισμός των «Starlink» αναμένεται να περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργούς δορυφόρους. Ωστόσο καθώς θα αποσύρονται και θα αντικαθίστανται οι ανενεργοί δορυφόροι, ο συνολικός αριθμός ενεργών και ανενεργών θα είναι μεγαλύτερος.

Επιπλέον, η ιδέα της μαζικής κατασκευής δορυφόρων βρίσκει μιμητές, όπως η Amazon και αναμένεται να σχηματιστούν αντίστοιχοι αστερισμοί και από άλλες εταιρείες. Δε θα ήταν υπερβολή μία υπόθεση εργασίας ότι μπορεί να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες τέτοιων δορυφόρων στο προσεχές μέλλον.


Θα είναι ορατοί όταν φτάσουν στη τελική τροχιά;

Για να είναι ορατός ένας δορυφόρος πρέπει να φωτίζεται από το φως του ήλιου και ο παρατηρητής να είναι στο σκοτάδι. Αυτό συμβαίνει εντονότερα για κάποιο διάστημα μετά τη δύση του ήλιου και πριν την ανατολή, όταν ο ήλιος δεν έχει κατέβει πολύ χαμηλά κάτω από τον ορίζοντα.

Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα για την ακριβή φωτεινότητα των δορυφόρων στην τελική τους τροχιά. Γνωστοί παράμετροι είναι πως το πρόβλημα θα είναι εντονότερο κοντά στον ορίζοντα καθώς εκεί θα φαίνεται η πλειοψηφία των δορυφόρων. Πάνω από τις 30 μοίρες αναμένεται να φαίνονται μερικές δεκάδες δορυφόροι, με τον αριθμό τους να μειώνεται προς το μέσο της νύχτας.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτεινότητά τους θα είναι μικρότερη από αυτή που παρατηρείται κατά την εκτόξευση, ενώ η μεταξύ τους απόσταση θα αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο σίγουρα αρκετοί θα είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού από σκοτεινό ουρανό.


SpaceX Launch Control Center: 24/7 LIVE