Έφυγε ο δημιουργός του Jazler

Μοιραστείτε το

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 49 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Βαλασέλλης, ο δημιουργός της δημοφιλούς εφαρμογής «Jazler». Ένας σπουδαίος άνθρωπος, με αστείρευτη ενέργεια, δημιουργικότητα και φαντασία.

Η εργασία του δεν γνώριζε σύνορα και εμπόδια


Χρήστος Βαλασέλλης

Θλίψη έχει σκορπίσει στα ΜΜΕ της Λέσβου και ακόμα περισσότερο στους στενούς συνεργάτες και συναδέλφους του, η απώλεια του Διευθυντή του «Aeolos TV» και δημιουργού του «Jazler», Χρήστου Βαλασέλλη.

Ο Χρήστος Βαλασέλλης υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος, ένας «Startupper» πριν καν μάθουμε την έννοια των «startups», που αφορούν τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η ευρηματικότητά του ήταν αυτή που τον βοήθησε να μη μεταναστεύσει, αλλά να παραμείνει και να δημιουργήσει στο νησί του, ένα πρόγραμμα διεθνούς απήχησης.

«Το μόνο ταλέντο που έχω είναι να είμαι επίμονος. Όταν θέλω να κάνω κάτι, θα βρω τον τρόπο να το κάνω, με τους δικούς μου νόμους και τρόπους…»


Στην Αυστραλία όπου γεννήθηκε, το 1974, «άρπαξε» όπως έλεγε το «μικρόβιο» της τεχνολογίας. Όταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, 13 ετών, δεν υπήρχαν καν υπολογιστές. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο που τον μάγεψε…

Όταν ακόμα ζούσε με τους γονείς του στην Αυστραλία, προτού επιστρέψουν στη Μυτιλήνη, είχε καταφέρει να φτιάξει ένα παιχνίδι για υπολογιστή. Mαθαίνοντας μόνος του τον κώδικα, αφού βαριόταν να παίζει το ίδιο και το ίδιο.

Χρήστος Βαλασέλλης


Όταν τελείωσε το σχολείο, o Χρήστος Βαλασέλλης ξεκίνησε σπουδές στα Computer Graphics και Animation. Tο «μικρόβιο» όμως μέσα του δεν τον άφηνε να ησυχάσει και έτσι τις παράτησε, λέγοντας στον πατέρα του:

«Τα χρήματα που θα ξοδέψεις για τις σπουδές μου, δώσ’ τα για να γίνω μέτοχος σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό»

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το ραδιόφωνο ήταν στο «Ράδιο Αίολος», στη Μυτιλήνη το 1992, όπου άρχισε να δουλεύει ως τεχνικός και κάποιες φορές και ως μουσικός παραγωγός.


Το ραδιόφωνο

Το «μικρόβιο» του ραδιοφώνου υπήρχε μέσα του από παιδί. Φανατικός «ραδιοφωνιτζής» με αυτοσχέδιους πομπούς, που έκρυβε κάτω από το εφηβικό κρεβάτι του, είχε καταλάβει από νωρίς τον δρόμο που θα ακολουθούσε.

Ο Χρήστος Βαλασέλλης αγαπούσε ανέκαθεν το ραδιόφωνο, ήταν ραδιοερασιτέχνης με την κυριολεκτική έννοια του όρου και συχνά έκανε κοπάνες από το σχολείο για να βρεθεί στο studio.

Χρήστος Βαλασέλλης


Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο, ο Χρήστος Βαλασέλλης συνειδητοποίησε ότι εκτός από τον «KISS FM», τις μουσικές και τη μαγική ατμόσφαιρα των FM, του άρεσε η όλη προετοιμασία της εκπομπής, τα σποτάκια, τα σήματα, η ροή μιας εκπομπής.

Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο ραδιόφωνο, δημιούργησε ένα πρόγραμμα για να διευκολύνει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, με τη χρήση υπολογιστή

Την εποχή (1994) λοιπόν που οι «σούπερ ντούπερ» τεχνολογικά ραδιοφωνικοί σταθμοί χρησιμοποιούσαν «robot» που έβαζε στη δισκοθήκη το CD να παίζει, o Χρήστος Βαλασέλλης έκανε κάτι πολύ πιο απλό… τον «JAZLER».


Τι είναι και τι κάνει ο Jazler

Ο 41χρονος Χρήστος Βαλασέλλης κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο προϊόν, χωρίς να φύγει από το νησί του, την Λέσβο. Αποδεικνύοντας πως όταν βάζεις κάτι στον νου και το παλεύεις, μπορεί και να το καταφέρεις.

Ο «Jazler» είναι μία εφαρμογή που βοηθάει στον προγραμματισμό και στη διαχείριση μουσικής και διαφημίσεων και γενικότερα στον αυτοματισμό της ροής του προγράμματος ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον «Jazler». Όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα. Όλα αυτοματοποιημένα και προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους, τα διαλείμματα και την αλλαγή της ώρας.

JAZLER


Αυτό είναι το υπερπολύτιμο «Jazler»

Χρειάστηκαν ώρες διαβάσματος και πρακτικής για να υλοποιηθεί το «Jazler». Σε καμία όμως περίπτωση, ο Χρήστος Βαλασέλλης δεν μπορούσε να φανταστεί πως η εφαρμογή ραδιοφωνικού αυτοματισμού που δημιούργησε, θα ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδας και θα έφτανε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερες στον κόσμο.

«Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης…»

Να σημειωθεί πως ο «Jazler» χρησιμοποιείται από περισσότερα από 2.000 ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο και προτιμάται από το Βατικανό και τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις!


Η τελευταία συνέντευξη

Ο Χρήστος Βαλασέλλης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη Φάνια Βαλάση, στις 22 Νοεμβρίου 2023, μόλις λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Μια συνέντευξη, που δεν πρόλαβε να προβληθεί στην τηλεόραση

Δείτε στο παρακάτω video τον Χρήστο Βαλασέλλη να μιλάει για τη διαδρομή του από το ραδιόφωνο στη παλιά τοπική τηλεόραση. Τη δημιουργία του μουσικού τηλεοπτικού σταθμού «Rage», στον «Jazler» και τέλος στον «Aeolos TV» για τον οποίο μιλάει με καμάρι.

Μιλάει για τους φίλους του που νοιώθει σαν οικογένειά του, τον Μανώλη Γιαννακέλλο τον οποίο όπως λέει θεωρεί σαν πατέρα του και την εμπιστοσύνη που του έδειξε να δώσει στα χέρια του το κανάλι.

Επίσης, ο Χρήστος Βαλασέλλης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του και τη θέλησή του να προσπαθεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή του.


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΗΣΤΑΡΑ!


Δείτε επίσης: JustWatch – Βάλε σε τάξη αυτά που βλέπεις

Μοιραστείτε το