ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ 4G – 5G

Μοιραστείτε το

Αυτός ο διαδραστικός χάρτης σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε εάν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας και σε τι βαθμό (3G – 4G – 5G) σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην Ελλάδα.


Χάρτης κάλυψης κινητής τηλεφωνίας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη κάλυψης κινητής τηλεφωνίας, για την Ελλάδα. Αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε φορέα (carrier) κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια μπορείτε να αναζητήσετε την πόλη που σας ενδιαφέρει και να κάνετε zoom για να δείτε συγκεκριμένες περιοχές της.


Από πού προέρχονται τα δεδομένα;

Τα δεδομένα προέρχονται από δοκιμές (speed test) που πραγματοποιούνται από χρήστες της εφαρμογής «Speed test 4G 5G WiFi & maps». Πρόκειται για δοκιμές που γίνονται σε πραγματικές συνθήκες. Καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν την εφαρμογή, η κάλυψη ενημερώνεται.

Όταν κάποιος με την εφαρμογή πάει σε ένα συγκεκριμένο μέρος στην Ελληνική επικράτεια και πραγματοποιήσει μια δοκιμή (speed test), θα βοηθήσει να ενημερωθούν οι πληροφορίες και να γίνουν πιο ολοκληρωμένοι οι χάρτες. Έτσι ώστε όλα τα δεδομένα που εμφανίζονται, να λαμβάνονται με βάση μια πραγματική ανάλυση.

Εάν θέλετε και εσείς να συμμετέχετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή της nPerf στο smartphone σας. Όσο περισσότερα δεδομένα υπάρχουν, τόσο πιο ολοκληρωμένοι θα είναι οι χάρτες.


Πώς γίνονται οι ενημερώσεις

Αυτός ο χάρτης κάλυψης δικτύου δεν είναι στατικός. Ενημερώνεται αυτόματα, από ένα bot, κάθε ώρα. Το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επαλήθευση εάν κάποια πληροφορία χρειάζεται να ενημερωθεί στον χάρτη κάλυψης.

Μετά από δύο χρόνια, τα παλαιότερα δεδομένα αφαιρούνται από τους χάρτες. Έτσι ώστε εάν ένα τμήμα δεδομένων δεν έχει ενημερωθεί σε αυτό το διάστημα, διαγράφεται από τον χάρτη. Καθώς είναι καλύτερο να μην εμφανίζεται τίποτα, παρά να εμφανίζεται κάτι ξεπερασμένο.


Πόσο αξιόπιστο και ακριβές είναι

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας των χρηστών. Η ακρίβεια γεωεντοπισμού εξαρτάται από την ποιότητα λήψης του σήματος GPS, τη στιγμή της δοκιμής (Speed test). Για δεδομένα κάλυψης, διατηρούνται μόνο οι δοκιμές με μέγιστη ακρίβεια γεωεντοπισμού 50 μέτρων.


Ποιότητα σήματος

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ποιότητα του σήματος κινητής τηλεφωνίας εξαρτάται από παράγοντες που μπορεί να διαφέρουν από μέρα σε μήνα και από καιρό σε καιρό. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να συνδέεστε σε μια παραλία γεμάτη κόσμο και σε μια άδεια παραλία, αφού οι κεραίες (3G – 4G – 5G) έχουν όρια σύνδεσης και χρήσης.


Δείτε επίσης: ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ – SPEED TEST

Μοιραστείτε το