SUCCESSION – Μία από τις καλύτερες σειρές

Μοιραστείτε το

Το περιβόητο «Succession» του HBO έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες σειρές της εικοσαετίας. Ένα κοινωνικό και πολιτικό δράμα που μιλάει για τη πτώση των ηθικών αξιών, μπροστά στο χρήμα και στην εξουσία.

Μια μάχη για τον «θρόνο» που θα ζήλευε και το «Game of Thrones»


Πλοκή – Υπόθεση

Η σειρά αυτή ασχολείται με την ζωή και τη δράση της οικογένειας των Roy. Της οποίας επικεφαλής είναι ο μεγιστάνας Logan Roy (που υποδύεται ο Brian Cox). Σύμβολο της απόλυτης πατριαρχίας, αυτοδημιούργητος και άνευ ηθικών φραγμών.

Ο πατέρας «Κρόνος», στη μοντέρνα εκδοχή του, που καταπίνει τα ίδια τα παιδιά του, είναι ιδιοκτήτης της «WayStar Royco». Μιας «αυτοκρατορίας» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και άλλων εταιρειών (με πάρκα αναψυχής, κρουαζιέρες, social media κλπ).

Δίπλα του αλλά και απέναντι του, τα τέσσερα παιδιά του. Ο Connor, ο Kendall, ο Roman και η Shiv. Που προσπαθούν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο να του «πριονίσουν τον θρόνο». Ένας θρόνος στον οποίο θα κάθεται κάποιος μόνο κατ’ όνομα. Μια μαριονέτα σύμφωνα με τον Logan Roy.

Τα αδέρφια Roy, στις πιο διχασμένες εκδοχές τους και ο ένας εναντίον του άλλου, προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο του καπιταλισμού και της αμείλικτης στρατηγικής.

Παράλληλα και γύρω τους μια αυλή παρατρεχάμενων και «ερπετών», με επικεφαλή το «άδειο κοστούμι», που ακούει στο όνομα Tom Wambsgans, σύζυγο της Shiv Roy και γαμπρό του Logan Roy. Ένας ελεεινός άνθρωπος, που αγάπησε τον τρόπο ζωής του, παραπάνω απ’ ότι αγάπησε την «γαλαζοαίματη» γυναίκα του. Δίπλα του, το τσιράκι όλων, ο Greg Hirsch, ανηψιός και ξάδελφος της οικογένειας Roy.

Το «Succession» αποτελεί ένα άθροισμα από «πόνους ενηλικίωσης» («growing pains»). Με κυκλοθυμικούς και άπληστους ανθρώπους να εμπλέκονται σε ίντριγκες, ανταγωνισμούς και σχέσεις σκοπιμότητας. Των οποίων η απληστία, τους κάνει μαινόμενους ταύρους.


Σχολιασμός της σειράς

Το «Succession» του Jesse Armstrong, το οποίο αποτελείται από 4 σεζόν και 39 επεισόδια, πέρα από κοινωνικό – πολιτικό δράμα, μοιάζει να είναι αστείο με ένα διαφορετικό τρόπο. Ένα είδος κανούργιας και μοντέρνας κωμωδίας, με πρώτη ύλη τον κυνισμό.

Κάποιοι το συγκρίνουν με το «Game of Thrones» του σήμερα

Η σειρά αυτή, ο οποία κέρδισε τις καρδιές των τηλεθεατών και όχι άδικα, ανεξαρτήτως με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεσαι, σε κάνει να χάνεις κάθε πίστη στην ανθρωπότητα.

Το «Succession» το οποίο έχουν συγκρίνει ως μια σύγχρονη σαιξπηρική τραγωδία, έχει αποθεωθεί όσο λίγες, από κοινό και κριτικούς, σειρές, τα τελευταία χρόνια. Με πολλούς να κάνουν λόγο για ένα από τα καλύτερα δείγματα μυθοπλασίας που έχει προβληθεί ποτέ στην μικρή οθόνη.

Τέτοιο σεμινάριο υποκριτικής δεν έχει να επιδείξει καμία άλλη σειρά

Στη σειρά αυτή δεν υπάρχει η μυθιστορηματική ανάπτυξη ενός χαρακτήρα. Οι χαρακτήρες από την αρχή ως το τέλος είναι σαν να επαναλαμβάνουν την ίδια ακριβώς λούπα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε διάλογος – κάθε σκηνή – κάθε χαρακτήρας είναι ένα σύνθετο κράμα από κοινωνιολογικές παρατηρήσεις και ψυχαναλυτικές αναφορές.

Με κινηματογραφικό ρεαλισμό και με μια ένταση στην κινησιολογία της κάμερας, ο τοξικός ανταγωνισμός και οι σουρεαλιστικές παρεξηγήσεις (σε όλο το μεγαλείο τους) κάνουν το «Succession» αδίστακτα ρεαλιστικό έως το τελευταίο επεισόδιο.

  • Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ: 9/10


Διαβάστε επίσης: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Δείτε παρακάτω το trailer του 1ου κύκλου του «Succession» (προκειμένου να αποφύγουμε τα spoiler). Μια σειρά που μπορείτε να απολαύσετε μέσα από τη πλατφόρμα του HBO και στην Ελλάδα μέσω του Vodafone TV.

Μοιραστείτε το