Τα 5G δίκτυα στην Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Η ταχύτητα που προσφέρει το 5G είναι έως και 100 φορές πιο υψηλή, αλλά και πιο ασφαλή από την προηγούμενη τεχνολογία (4G). Το 5G όμως δεν είναι μόνο η γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Bοηθάει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί, σε τομείς που λίγα χρόνια πριν δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί


Δίκτυα 5ης γενιάς στην Ελλάδα

Το δίκτυα 5ης γενιάς (5G) επιτρέπουν περισσότερες συσκευές (ανά χώρο) να συνδεθούν και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επιταχύνοντας την εξέλιξη της επικοινωνίας 10 φορές περισσότερο, από όταν η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε το 4G.

Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που απέκτησε δίκτυο 5G είναι τα Τρίκαλα, από τις 16 Μαρτίου 2018

Στην Ελλάδα, η υιοθέτηση του 5G εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,18 δισ. δολάρια στο χρονικό διάστημα 2022-2028. Μάλιστα, σε περίπτωση συνεργασίας των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη των δικτύων, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Να σημειωθεί πως με το εκτεταμένο πλάνο επενδύσεων των παροχών, που πλησιάζει τα 7δις €, για κινητή και σταθερή ευρυζωνικότητα, η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα τρέχει με ρυθμούς υψηλότερους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα χρονοδιαγράμματα για τα δίκτυα 5ης γενιάς δεν ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να απολαύσουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας του 5G, χρειάζονται και τις απαραίτητες νέες συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Οι οποίες είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά, σε προσιτές πλέον τιμές.


Διαφορές ανάμεσα σε 5G και 4G

Ως προς τις διαφορές ανάμεσα σε 5G και 4G και ειδικότερα σε σχέση με την ταχύτητα, το 5G είναι 10 φορές ταχύτερο από το 4G+. Προσφέρει ταχύτητες έως και 10 Gbps και δυνατότητα λήψης ταινίας πλήρους HD σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 6 λεπτά στο 4G.

Επιπλέον, πολύ χαμηλότερος είναι και ο χρόνος απόκρισης (latency) στο 5G. Ο χρόνος απόκρισης μπορεί να είναι 1 ms, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη, αλλά είναι χρήσιμο για τις συσκευές. Στο 4G ο χρόνος απόκρισης φτάνει μέχρι 10 ms.

Δείτε: Χάρτης κάλυψης 5G και 4G στην Ελλάδα

Επίσης, το 5G σε σχέση με το 4G έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα τα δίκτυα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα με high-demand εφαρμογές ταυτόχρονα.

Με το 5G, υψηλή θα είναι και η πυκνότητα σύνδεσης των συσκευών σε μια κεραία. Καθώς τα σημερινά δίκτυα 4G δεν έχουν το απαιτούμενο εύρος ζώνης, για να διαχειριστούν τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη χρήση των δικτύων 5G θα υπάρχει όφελος και στην επέκταση ζωής της μπαταρίας των συσκευών, κι αυτό είναι κάτι στο οποίο το 5G έχει φέρει την επανάσταση.


Μείωση ρύπων

Πέρα όμως από το επιχειρησιακό και το ψυχαγωγικό κομμάτι, το 5G συνεισφέρει θετικά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με την τεχνολογία αυτή οι εκπομπές C02 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι λιγότερες από κάθε άλλη προηγούμενη τεχνολογία της ανθρωπότητας.

Δεκάδες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν δημοσιεύσει γραφήματα, στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα μείωση 200% στις παραγωγές ρύπων, σε σχέση με τις τις εκπομπές C02 που έκαναν πριν την τεχνολογία 5G.

Ο κλάδος των κινητών τηλεπικοινωνιών αντιλαμβάνεται την πρόκληση της καθολικής ψηφιοποίησης, ως ευκαιρία με σκοπό τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο «πράσινης», κλιματικά ουδέτερης, κυκλικής, βιώσιμης ανάπτυξης.


Το παρόν και το μέλλον

Όπως και να ‘χει, το 5G είναι το παρόν και το μέλλον. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τη διασκέδαση είναι για πρώτη φορά στο ψηλότερο ποσοστό, από την εφεύρεση του internet και της κινητής τηλεφωνίας.

Το 5G αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας

Το 5G αναμένεται να αναπροσαρμόσει σημαντικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Οι απίστευτα υψηλές ταχύτητες σερφαρίσματος, η δυνατότητα διασύνδεσης πολλαπλών συσκευών στο Διαδίκτυο και μεταξύ τους (Internet Of Thinks – IOT) είναι μόνο μερικές από τις πολλές αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν…

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, έξυπνες πόλεις, ρομπότ, όλα θα χρειάζονται τα δίκτυα 5G για να λειτουργήσουν. Η τεχνολογία του 5G υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως.

Τελικά, το παρόν και το μέλλον είναι εδώ! Η δύναμη της άπιαστης ταχύτητας είναι εδώ. Στο χέρι σου, με μια απλή κίνηση του δαχτύλου σου…


Δείτε τι κάλυψη 4G – 5G έχετε στη περιοχή σας

Φωτογραφία άρθρου: unboxholics.com

Μοιραστείτε το