Η τοξική θετικότητα στη ζωή μας

Μοιραστείτε το

Μπορεί οι θετικές παραινέσεις να είναι καλές στη βάση τους, όμως ο «βομβαρδισμός» θετικότητας μπορεί να καταλήξει επιβαρυντικός για την ψυχική μας υγεία και το ευ ζειν γενικότερα.

Μάθετε πως να αναγνωρίζετε την τοξική θετικότητα και να την αποφεύγετε


Τι είναι η τοξική θετικότητα

Τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν πάντοτε θετική νοοτροπία. Είναι μια προσέγγιση στη ζωή που επιτρέπει «μόνο θετική ενέργεια». Όμως, ενώ μας ωφελεί να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε θετικό τρόπο σκέψης, η τοξική θετικότητα απορρίπτει τα δύσκολα συναισθήματα και μας κάνει να υιοθετούμε ένα χαρωπό, συχνά ψεύτικα θετικό, προσωπείο.

Όλοι αντιμετωπίζουμε οδυνηρές εμπειρίες και συναισθήματα, που ενώ είναι δυσάρεστα και τα διαχειριζόμαστε με δυσκολία, είναι σημαντικά και χρειάζεται να τα αισθανθούμε και να τα αντιμετωπίσουμε ανοιχτά και έντιμα.

Η τοξική θετικότητα μπορεί πραγματικά να βλάψει τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Αντί να μπορέσουν να μοιραστούν αυθεντικά συναισθήματα και να βρουν υποστήριξη χωρίς όρους, οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα συναισθήματά τους απορρίπτονται, αγνοούνται ή ακυρώνονται απροκάλυπτα.

Η τοξική θετικότητα απορρίπτει κάθε συναίσθημα
που δεν είναι αποκλειστικά θετικό ή ευχάριστο


Μορφές τοξικής θετικότητας

Υπάρχουν διάφορες και πολλές μορφές τοξικής θετικότητα. Κάποια παραδείγματα που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει στη δική σας ζωή:

 • Όταν συμβαίνει κάτι άσχημο, οι άνθρωποι λένε «Να είσαι θετικός/ή» ή «Δες τη θετική πλευρά». Ενώ τέτοια σχόλια συνήθως γίνονται με καλή πρόθεση, μπορεί να αποτελούν επίσης έναν τρόπο να εμποδίσουν οτιδήποτε μπορεί να θέλετε να πείτε σχετικά με την εμπειρία σας.
 • Μετά από κάποια απώλεια, σας λένε ότι «όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Συχνά οι άνθρωποι κάνουν τέτοιες δηλώσεις επειδή πιστεύουν ότι είναι ενθαρρυντικές αλλά είναι επίσης ένας τρόπος να αποφύγουν τον πόνο κάποιου άλλου.
 • Όταν εκφράζετε απογοήτευση ή θλίψη, κάποιος/α σας λέει ότι «η ευτυχία είναι επιλογή». Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε αρνητικά συναισθήματα, είναι δική σας επιλογή και δικό σας σφάλμα που δεν «επιλέγετε» να είστε χαρούμενοι.


Τέτοιες δηλώσεις συχνά είναι καλοπροαίρετες (οι άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν τι άλλο να πουν και δεν ξέρουν πώς να φερθούν με ενσυναίσθηση) όμως είναι επιζήμιες. Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιες δηλώσεις ακούγονται σαν τετριμμένες κοινοτοπίες που σε απαλλάσσουν από το να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Στη χειρότερη περίπτωση, αυτές οι δηλώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να ντροπιάσουν και να κατηγορήσουν τους ανθρώπους που συχνά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τοξική θετικότητα στερεί από τους ανθρώπους την πραγματική υποστήριξη που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτό που αντιμετωπίζουν.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να «αισθανθεί»

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί. Αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε τα δύσκολα συναισθήματα, δώστε έγκριση στον εαυτό σας να τα αισθανθεί. Αυτά τα συναισθήματα είναι αληθινά και σημαντικά.

Όταν λοιπόν περνάτε κάτι δύσκολο, σκεφτείτε τρόπους να δώσετε φωνή στα συναισθήματά σας, με τρόπο που είναι παραγωγικός. Καταγράψτε τις σκέψεις σας. Μιλήστε σε έναν φίλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι και μόνο το να μιλήσετε γι’ αυτά που αισθάνεστε, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων.


Σημάδια τοξικής θετικότητας

Η τοξική θετικότητα συχνά μπορεί να είναι αδιόρατη, αλλά μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα σημάδια μπορείτε να βοηθηθείτε με αυτό τον τύπο συμπεριφοράς. Μερικά σημάδια είναι:

 • Απορρίπτετε τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζετε.
 • Αισθάνεστε ένοχοι επειδή είστε θλιμμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι.
 • Κρύβετε τα αληθινά συναισθήματά σας πίσω από εμψυχωτικές φράσεις που μοιάζουν πιο αποδεκτές κοινωνικά.
 • Κρύβετε ή μεταμφιέζετε το πώς αισθάνεστε πραγματικά.
 • Υποβαθμίζετε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων επειδή σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα.
 • Κάνετε τους ανθρώπους να ντρέπονται όταν δεν έχουν θετική στάση.
 • Προσπαθείτε να είστε στωικοί ή να ξεπεράσετε τα επώδυνα συναισθήματα.


Τοξικές δηλώσεις

 • Απλά μείνε θετικός…
 • Μόνο θετική ενέργεια…
 • Θα μπορούσε να είναι χειρότερα…
 • Όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο…
 • Η αποτυχία δεν είναι αποδεκτή…
 • Η ευτυχία είναι επιλογή…


Συμβουλή

Η τοξική θετικότητα συχνά είναι αδιόρατη και όλοι έχουμε υιοθετήσει αυτό τον τρόπο σκέψης κάποια στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, όταν μάθετε να την αναγνωρίζετε, θα είστε πιο ικανοί να την αποφύγετε και να προσφέρετε (και να δεχτείτε) πιο αυθεντική υποστήριξη όταν βιώνετε μια κατάσταση που δεν είναι εύκολη.

Αρχίστε να παρατηρείτε τις τοξικές δηλώσεις και προσπαθήστε να επιτρέπετε στον εαυτό σας και στους άλλους να νιώθουν τα συναισθήματα, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά.


Διαβάστε επίσης: Σταμάτα να είσαι πάντα διαθέσιμος

Μοιραστείτε το