5 συμβουλές για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μοιραστείτε το

Ακολουθούν 5 χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο, που λειτουργούν πραγματικά. Ίσως σας φανούν ασυνήθιστες, αλλά να θυμάστε πως η ασφάλεια είναι ένα «ταξίδι» και όχι ο προορισμός.

Ήρθε η ώρα να ξεχάσετε όλα όσα σας έχουν πει…


Χρήσιμες συμβουλές

Είστε τυπικοί; Παρακολουθείτε τις ενημερώσεις του εκάστοτε λογισμικού σας, χρησιμοποιείτε διαχειριστή για τους κωδικούς πρόσβασης, ενημερώνετε το antivirus σας και έχετε ενεργοποιήσει κάποιο VPN;

Εάν τα κάνετε όλα αυτά, κερδίζετε ήδη από άποψη ασφάλειας και θα πρέπει να νιώθετε ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά, ίσως να θέλετε περισσότερα. Διότι η ασφάλεια είναι ένα «ταξίδι» και όχι ο προορισμός.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να καινοτομήσετε και να γίνετε «ασυνήθιστοι» με τις παρακάτω 5 χρήσιμες συμβουλές, για την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο, οι οποίες λειτουργούν πραγματικά…


1 – Πείτε ψέματα

Σε γενικές γραμμές όσο λιγότερα προσωπικά δεδομένα μοιράζεστε, τόσο πιο ασφαλής είστε. Εάν π.χ. ένας δικτυακός τόπος (website) ζητάει δεδομένα που δεν θέλετε να μοιραστείτε, θυμηθείτε: Μερικές φορές είναι εντάξει να λέτε ψέματα.

Εάν λοιπόν σας ζητούν τον αριθμό του τηλέφωνος σας, αλλά δεν θέλετε να τον μοιραστείτε, απλά πείτε ψέματα! Ο αριθμός «00000000000» είναι εκπληκτικά αποτελεσματικός.

Εάν ο δικτυακός τόπος δεν δέχεται τον παραπάνω αριθμό τηλεφώνου, μην ανησυχείτε. Η υπηρεσία «Fake Phone Numbers» μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να βρείτε λίστες με ψεύτικους αριθμούς που φαίνονται κατάλληλοι για τη χώρα σας, αλλά δεν λειτουργούν, και με μια απλή αναζήτηση στο Google.


2 – Σταμάτα να νομίζεις ότι είσαι μοναδικός

Ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι είναι μοναδικός στον δικό του «μικρόκοσμο», αλλά δεν είναι έτσι και στο διαδίκτυο. Εάν συμβούν κάποια από τα παρακάτω σενάρια, να είστε επιφυλακτικοί, όπως θα ήσασταν εάν συνέβαινε σε κάποιον άλλον.

Οπότε, όταν απροσδόκητα…

  • Λάβετε μήνυμα από μια μοναχική νεαρή Ρωσίδα που μετακόμισε πρόσφατα στην πόλη σας.
  • Ένας Νιγηριανός Πρίγκιπας σας υπόσχετε εμβάσματα και πολλά λεφτά.
  • Λάβατε μήνυμα για να επενδύσετε σε κρυπονομίσματα.

Να θυμάστε ότι «η μοναδικότητα σας θα πάει περίπατο» και δεν σας χαμογέλασε η τύχη σας.

Σκάσε επιτέλους αυτή τη φούσκα! Εάν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν είναι επειδή είσαι μοναδικός, είναι επειδή ΕΙΝΑΙ πολύ καλό για να είναι αληθινό.


3 – Ξεχάστε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης

Εδώ και χρόνια σας λένε να δημιουργείτε πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης με συνδυασμό κεφαλαίων, πεζών γραμμάτων και ειδικών χαρακτήρων. Αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικό, αλλά…

Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου ισχυρού κωδικού πρόσβασης ξανά και ξανά, είναι στη πραγματικότητα πολύ χειρότερη από την ύπαρξη πολλών διαφορετικών και πιο αδύναμων κωδικών πρόσβασης.

Γιατί εάν ένας επιτήδειος κλέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα προσπαθήσει να τον χρησιμοποιήσει παντού. Οπότε εάν ο ίδιος κωδικός λειτουργεί παντού, θα έχετε χάσει τα πάντα.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσετε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε. Ιδιαίτερα για πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία, όπως το web banking σας.


4 – Χρησιμοποιήστε ατελείωτες διευθύνσεις email

Κοιτάτε τα εισερχόμενά email σας και πιθανότατα αναρωτιέστε «μας πώς βρήκαν το email μου;». Γιατί μεταξύ των μηνυμάτων από φίλους – συναδέλφους και τα ενημερωτικά newsletter στα οποία εγγραφήκατε, υπάρχει πάντα ένα σωρό από spam μηνύματα, από άτομα που δεν έχουν καμία δουλειά να χρησιμοποιούν το email σας.

Κάθε email διεύθυνση θα πρέπει να λαμβάνει μηνύματα μόνο από τον ιστότοπο όπου τη χρησιμοποιήσατε. Εάν την χρησιμοποιούν άλλοι ιστότοποι, να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας έχουν διαρρεύσει, κλαπεί ή πουληθεί.

Απλές λύσεις υπάρχουν…

  • Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετική διεύθυνση email, για κάθε λογαριασμό – υπηρεσία στον οποίο εγγράφεστε.
  • Να έχετε προς χρήση μία email διεύθυνση, για υπηρεσίες στις οποίες θέλετε να εγγραφείτε, αλλά δεν εμπιστεύεστε απολύτος.


Όπως υπάρχουν και πιο έξυπνες λύσεις…

  • Εάν είστε χρήστης της Apple, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία «Hide My Email».
  • Eάν χρησιμοποιείτε το Gmail, μπορείτε απλώς να προσθέσετε ένα “+” στη διεύθυνσής σας, ακολουθούμενο από οτιδήποτε θέλετε. Π.χ. εάν θέλετε να κάνετε μία δωρεά μέσω ενός δικτυακού τόπου, χρησιμοποιήστε το kostaskapa+doreatade@gmail.com. Έτσι όταν θα λάβετε spam μηνύματα σε αυτόν τον λογαριασμό, θα γνωρίζετε από που διέρευσε η email διεύθυνση σας. 😉
  • Εάν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες «10 Minute Email» ή «10MINEMAIL» οι οποίες σας παρέχουν μια προσωρινή, ασφαλή, ανώνυμη, δωρεάν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μιας χρήσης, για μικρό χρονικό διάστημα.


5 – Πετάξτε τον υπολογιστή σας

Εάν θέλετε να νιώθετε αλλά και να είστε πραγματικά ασφαλείς, απλώς περιηγηθείτε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή χωρίς ευαίσθητα δεδομένα. Και απλά πετάξτε τον υπολογιστή, όταν τελειώσετε!

Εντάξει, ακούγεται ακριβή συνήθεια, αλλά μπορείτε να το κάνετε δωρεάν με εργαλεία όπως το «VirtualBox» της Oracle.

Οι εικονικές μηχανές (Virtual Machines) είναι υπολογιστές κατασκευασμένοι μόνο από λογισμικό, αντί hardware όπως ο υπολογιστή σας. Μπορείτε να εκτελέσετε τα Windows και όλες τις άλλες αγαπημένες σας εφαρμογές, μέσα από ένα Virtual Machine.

Όπως και στο Las Vegas… ό,τι συμβαίνει σε ένα Virtual Machine, παραμένει στο Virtual Machine. Και επειδή τα Virtual Machines μπορούν να καταστραφούν με ένα κλικ του ποντικιού, αν συμβεί κάτι κακό στο δικό σας, μπορείτε απλά να ξεκινήσετε ένα νέο. Τόσο απλά!


Διαβάστε επίσης: Προσοχή «ψαρεύουν» συνδρομητές του Netflix

Μοιραστείτε το