Είναι τελικά τα αποτυπώματα μας μοναδικά;

Μοιραστείτε το

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εκπαίδευσε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσει 60.000 δακτυλικά αποτυπώματα. Για να δει αν θα μπορούσε να βρει ποια από αυτά ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Η τεχνητή νοημοσύνη «λέει» ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μας
τελικά μπορεί να μην είναι μοναδικά


Τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχει η πεποίθηση ότι κάθε δακτυλικό αποτύπωμα στο χέρι ενός ατόμου είναι εντελώς μοναδικό, αλλά αυτό αμφισβητείται τώρα από έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Μια ομάδα του Αμερικανικού πανεπιστημίου εκπαίδευσε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσει 60.000 δακτυλικά αποτυπώματα. Για να δει αν θα μπορούσε να βρει ποια από αυτά ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εντοπίσει, με ακρίβεια 75-90%, αν τα αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα προέρχονται από ένα άτομο.

Αλλά δεν είναι σίγουροι για το πώς λειτουργεί

«Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα πώς το κάνει η τεχνητή νοημοσύνη», παραδέχτηκε ο καθηγητής Hod Lipson, ρομποτικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος επέβλεψε τη μελέτη.


Ιατροδικαστική

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ανέλυε τα δακτυλικά αποτυπώματα με διαφορετικό τρόπο από τις παραδοσιακές μεθόδους. Εστιάζοντας στον προσανατολισμό των κορυφογραμμών στο κέντρο ενός δακτύλου και όχι στον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένες κορυφογραμμές τελειώνουν και διακλαδώνονται, κάτι που είναι γνωστό ως «minutiae».

«Είναι σαφές ότι δεν χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακοί δείκτες που χρησιμοποιούν οι εγκληματολόγοι εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο καθηγητής Lipson. «Φαίνεται ότι χρησιμοποιεί κάτι σαν την καμπυλότητα και τη γωνία των στροβίλων στο κέντρο».

Ο καθηγητής Lipson δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Gabe Guo, ένας προπτυχιακός φοιτητής, εξεπλάγησαν από το αποτέλεσμα.

«Ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί… έπρεπε να το ελέγξουμε και να το ξαναελέγξουμε»

Ο Graham Williams, καθηγητής εγκληματολογικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Hull, δήλωσε ότι η ιδέα των μοναδικών δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είχε ποτέ τεθεί σε έρευνα, επισημαίνοντας:

«Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, απ’ όσο γνωρίζουμε, κανένας άνθρωπος δεν έχει ακόμη επιδείξει τα ίδια δακτυλικά αποτυπώματα»


Σκηνή εγκλήματος

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τη βιομετρία (τη χρήση ενός συγκεκριμένου δακτύλου για το ξεκλείδωμα μιας συσκευής ή την ταυτοποίηση) όσο και την εγκληματολογική επιστήμη.

Εάν, για παράδειγμα, βρεθεί ένα άγνωστο αποτύπωμα αντίχειρα στη σκηνή εγκλήματος Α και ένα άγνωστο αποτύπωμα δείκτη στη σκηνή εγκλήματος Β, τα δύο δεν θα μπορούσαν επί του παρόντος να συνδεθούν εγκληματολογικά με το ίδιο άτομο.

Αλλά το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να το εντοπίσει

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κανένας από τους οποίους δεν έχει ιατροδικαστικό υπόβαθρο, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης συνήθως εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και θα απαιτούνταν πολλά περισσότερα δακτυλικά αποτυπώματα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Επιπλέον, όλα τα δακτυλικά αποτυπώματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του μοντέλου ήταν πλήρη αποτυπώματα και καλής ποιότητας, ενώ συχνά στον πραγματικό κόσμο είναι πιο πιθανό να βρεθούν μερικά ή κακά αποτυπώματα.

Μάλιστα ο Gabe Guo, υποστήριξε:

«Το εργαλείο μας δεν είναι αρκετά καλό για να αποφασίζει για αποδείξεις σε δικαστικές υποθέσεις, αλλά είναι καλό για τη δημιουργία στοιχείων σε εγκληματολογικές έρευνες»

Είπε ότι υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν οι δείκτες στους οποίους εστίαζε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης παρέμεναν οι ίδιοι ανάλογα με το πώς συστρέφονταν το δέρμα καθώς ερχόταν σε επαφή με την επιφάνεια εκτύπωσης. Καθώς και αν παρέμεναν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια μιας ζωής, όπως κάνουν οι παραδοσιακοί δείκτες.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως συμβαίνει με πολλά εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια έχει αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024.


Τα δίδυμα από το Cheshire

Αλλά ένα ζευγάρι διδύμων στο Cheshire μπορεί να είναι μπροστά από όλους.

Η γιαγιά τους, Κάρολ, δήλωσε στο BBC ότι τα δύο εγγόνια της μπορούν να ανοίγουν το ένα το iPhone του άλλου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους δάχτυλα.

«Μου το έδειξαν την ημέρα των Χριστουγέννων», είπε. «Μας είπαν ότι ήταν πανομοιότυπα όταν γεννήθηκαν, αλλά μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ τους, καθώς μεγάλωσαν».

Ισχυρίστηκε ότι τα εγγόνια της μπορούν επίσης να παρακάμψουν τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου των κινητών τηλεφώνων.


Δείτε επίσης: Γιατί προκαλεί πανικό το ChatGPT

Μοιραστείτε το