Γιατί προκαλεί πανικό το ChatGPT

Μοιραστείτε το

Πανικό προκαλεί το ChatGPT παγκοσμίως και συναγερμό στη Google. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που παράγει πρωτότυπα κείμενα κάθε μορφής, κάθε ύφους, με ταχύτητα «πολυβόλου» και σαν να γράφονται από ανθρώπινο χέρι…

Ανησυχίες για κατάχρηση της τεχνολογίας, ως εργαλείου λογοκλοπής, παραπληροφόρησης και απάτης


Τι είναι το ChatGPT της Open AI

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κατασκευάστηκε από την «Open AI», με έδρα το San Francisco. Μια εταιρεία startup του Ίλον Μασκ και του Σαμ Άλτμαν, με τη στήριξη της Microsoft και άλλων εταιρειών.

Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα «γενετικού» μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης (AI), το οποίο «εκπαιδεύεται» με έναν μεγάλο όγκο κειμένων ή εικόνων που αντλούνται από το διαδίκτυο, πρακτική που εγείρει βέβαια και θέμα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Το πεδίο του ChatGPT είναι το γραπτό κείμενο,
για τον λόγο αυτό έχει «καταβροχθίσει» άπειρες γραπτές πηγές, δεδομένα και διαλόγους

Το ChatGPT παράγει αυτόματα πρωτότυπο περιεχόμενο, από ακαδημαϊκές εργασίες, δημοσιογραφικά άρθρα και επεξηγηματικά κείμενα… μέχρι post από τα social media. Μπορεί να δίνει συμβουλές για συνταγές, έως και να «λέει» αστεία. Πρακτικά, είναι ένας «συνεργάτης», διαθέσιμος στο chat, ο οποίος υπόσχεται να κάνει τη «δύσκολη δουλειά» για σένα, γλιτώνοντας σου χρόνο.

Στην ουσία, όπως όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στο «machine learning», το ChatGPT εκπαιδεύτηκε από τους δημιουργούς του ώστε να ανακαλύπτει μοτίβα μέσα σε έναν αχανή όγκο δεδομένων και έπειτα να τα αναπαράγει.

Το ChatCPT ήρθε να αλλάξει το διαδίκτυο


Δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του, το ChatGPT έσπασε το ρεκόρ της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εφαρμογής για καταναλωτές. Έχοντας συγκεντρώσει τον Ιανουάριο 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Στη παρούσα φάση, το ChatGPT διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ. Το μόνο που ζητάει από τον χρήστη είναι μια ηλεκτρονική διεύθυνση email και στη συνέχεια ανοίγει το chat, σε ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον, περιμένοντας τις εντολές.

Να σημειωθεί πως η «Open AI» έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων από τη Microsoft, η οποία σχεδιάζει να ενσωματώσει την νέα αυτή τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing. Έτσι ώστε να μπορέσει να χτυπήσει τη κυριαρχία της Google.


Τα Chatbots της Google

Στην αντίπερα όχθη… η εταιρεία «Alphabet» η οποία βρίσκεται πίσω από την Google, προσπαθεί να προφτάσει την «Open AI», δοκιμάζοντας τα δικά της chatbots.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι η Google σκοπεύει να παρουσιάσει πάνω από 20 διαφορετικά project που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Δύο από αυτά είναι το «Apprentice Bard» και το «Lamda Chat».

Το «Apprentice Bard», χρησιμοποιεί το λογισμικό «Language Model for Dialogue Applications» και δίνει λεπτομερείς απαντήσεις σε ερωτήσεις που αφορούν εργασιακά ζητήματα. Στις απαντήσεις ενσωματώνονται πληροφορίες για πρόσφατα γεγονότα, κάτι για το οποίο το ChatGPT αδυνατεί να κάνει.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης


Ανησυχίες για τη τεχνητή νοημοσύνη

Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης, οι ειδικοί της τεχνολογίας θεωρούν ότι το ChatGPT αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη.

Κάποιοι άλλοι όμως εκφράζουν ανησυχίες για κατάχρηση της τεχνολογίας, ως εργαλείου λογοκλοπής, παραπληροφόρησης και απάτης…

Η ίδια η «Open AI» αλλά και άλλες εταιρείες του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν οι υπηρεσίες τους ως «υψηλού ρίσκου». Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν υψηλότερο πήχη απαιτήσεων και υψηλότερο κόστος, σύμφωνα με στελέχη «Artificial Intelligence» (AI) επιχειρήσεων.

Είναι το ChatGPT ένας «συνεργάτης» που μας γλιτώνει χρόνο ή ένα απειλητικό σημάδι για τις αλλαγές που έρχονται;

Το ανατριχιαστικό, πέρα από τη ταχύτητα του ChatGPT, είναι και το πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι να δίνει απαντήσεις κάθε είδους, κάθε ύφους, σαν να γράφονται από ανθρώπινο χέρι

Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται να φανταστούμε το απώτερο μέλλον, για να δούμε τις επιπτώσεις του αυτοματισμού, από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGTP. Οι δημοσιογράφοι, οι copywriters και οι διορθωτές κειμένων έχουν έναν άξιο αντίπαλο να αντιμετωπίσουν πλέον. Όπως και οι προγραμματιστές, αφού το ChatGTP είναι πολύ καλό στη γλώσσα Python, πέραν όλων των άλλων.


Κανόνες από την Κομισιόν

Με όλα αυτά να συμβαίνουν στον κόσμο, η πολυσυζητημένη τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT μπήκε στο μικροσκόπιο και της Κομισιόν. Για τον λόγο αυτό ετοιμάζονται κανόνες για τη τεχνολογία AI στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σε δηλώσεις του στο Reuters, ανέφερε σχετικά:

«Όπως έδειξε η περίπτωση του ChatGPT, οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μπορεί όμως να ενέχουν κινδύνους»

Οι ανησυχίες που εκφράζονται για τη νέα τεχνολογία, είπε, αναδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής των σχεδιαζόμενων κανόνων. Οι οποίοι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως παγκόσμιο standard.

Σύμφωνα με τους σχεδιαζόμενους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ChatGPT θα αναγνωριζόταν ως «τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης». Με πιθανές εφαρμογές υψηλού κινδύνου, όπως η επιλογή υποψηφίων για πρόσληψη και ο υπολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητα ιδιωτών.

Να σημειωθεί πως καμία χώρα δεν έχει ακόμα προσδιορίσει θεσμικό πλαίσιο για τους κινδύνους της ΑΙ. Όμως ορισμένα Αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια έχουν ήδη σπεύσει να απαγορεύσουν τη χρήση του ChatGPΤ, υπό τον φόβο ότι μαθητές και φοιτητές θα υποβάλλουν έτοιμες εργασίες…


Τέλος, η αλήθεια είναι πως στη μάχη αυτή, το ChatGTP βγαίνει μάλλον ηττημένο. Καθώς η Google (με 4 δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά) υπερτερεί τόσο στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, όσο και στην ικανότητα να «καταλαβαίνει» καλύτερα τις ερωτήσεις.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι το NFC

Μοιραστείτε το