Επανέρχονται οι αποσπώμενες μπαταρίες

Μοιραστείτε το

Εάν προλάβατε τις αποσπώμενες μπαταρίες στο κινητά τηλέφωνα, τις οποίες όποτε χρειαζόταν αφαιρούσατε και τοποθετούσατε ξανά, τότε ετοιμαστείτε, γιατί επανέρχονται σε λίγα χρόνια.

Μία μεγάλη νίκη για το κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή


Κανονισμός για τα smartphones

Κανονισμό εξέδωσε πριν μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο οποίος κανονισμός ενισχύει τους κανόνες βιωσιμότητας για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί και επισήμως από όλα τα smartphones να έχουν αποσπώμενες μπαταρίες έως το 2027, τις οποίες μάλιστα ο χρήστης να μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει μόνος του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό που αποσκοπεί στη μείωση των απορριμμάτων και την κατάργηση των μονοπωλιακών πρακτικών από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Samsung και η Google. Οι οποίες πρακτικές καθιστούν δύσκολη την αντικατάσταση εξαρτημάτων, χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να αγοράσει ένα καινούργιο τηλέφωνο.

Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη για το κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή. Mε τον κανονισμό να αναμένεται να επηρεάσει πιθανόν την παγκόσμια αγορά, αλλάζοντας τον σχεδιασμό των smartphones για όλους τους χρήστες.

Ενώ ισχύει μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κανονισμός έχει και παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς δεν θα είχε νόημα να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί τύποι smartphones, ένα για την Ευρώπη και ένα για οπουδήποτε αλλού.


Κυκλική οικονομία

Τα smartphones πρέπει να είναι «αφαιρούμενα και αντικαταστάσιμα από τον τελικό χρήστη», που σημαίνει ότι πρέπει να είναι εύκολη η αντικατάσταση μιας μπαταρίας, χωρίς καμία τεχνική εξειδίκευση.

Οι κατασκευαστές έχουν περιθώριο έως το 2027 να προσαρμόσουν τη σχεδίαση των smartphones, προκειμένου να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανονισμός ισχύει για όλες τις μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ηλεκτρικών οχημάτων και των ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Με την ελπίδα να δημιουργηθεί μια «κυκλική οικονομία», όπου οι άχρηστες αποσπώμενες μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών.

Ο κανονισμός θέτει στόχους για τους παραγωγούς να συλλέγουν απορρίμματα φορητών μπαταριών (63% έως το τέλος του 2027 και 73% έως το τέλος του 2030) και εισάγει έναν στόχο αποκλειστικής συλλογής για τα απόβλητα μπαταριών για ελαφρά μέσα μεταφοράς (51% έως το τέλος του 2028 και 61% έως το τέλος του 2031), όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επίσης θέτει στόχο για ανάκτηση λιθίου από απόβλητες αποσπώμενες μπαταρίες 50% έως το τέλος του 2027 και 80% έως το τέλος του 2031. Ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί, με κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, ανάλογα με τις εξελίξεις της αγοράς, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαθεσιμότητα λιθίου.


Διαβάστε επίσης: 5 συμβουλές για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μοιραστείτε το