Τι είναι το NFC

Μοιραστείτε το

Η αγορά της τεχνολογίας φέρνει στο προσκήνιο ολοένα και περισσότερες νέες τεχνολογίες. Bluetooth, WiFi, 4G – 5G έχουν μπει για τα καλά στη καθημερινότητα μας. Ωστόσο μία από τις πιο σημαντικές είναι το επονομαζόμενο «NFC».

Η πιο διαδεδομένη και σημαντική χρήση της τεχνολογίας NFC είναι οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων


Νear Field Communication

Το «NFC» είναι ακρωνύμιο για το «Νear Field Communication» που σημαίνει «επικοινωνία κοντινού πεδίου». Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση δύο συσκευών, με την απλή επαφή ή προσέγγισή τους, σε απόσταση λίγων εκατοστών.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας «NFC» ξεκίνησε το 2004 και πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά. Σε σημείο να είναι ο πυλώνας αρκετών λειτουργιών, όπως αυτών των ανέπαφων συναλλαγών.

Το «NFC» αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας «RFID» (Radio Frequency Identification) και βασίζεται στην ίδια βασική ιδέα: χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη μετάδοση δεδομένων. Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές, όμως. Συγκεκριμένα, το «NFC» επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών, ενώ μπορεί να χειριστεί πολύ περισσότερα δεδομένα σε σχέση με την τεχνολογία «RFID».

Το «NFC» λειτουργεί όπως το Bluetooth,
αλλά σε άλλη συχνότητα (13.56Mhz) και σε πολύ μικρότερη εμβέλεια



Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες συσκευές έχουν ενσωματωμένα «NFC Chips», τα οποία επιτρέπουν την χρήση αυτής της τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή ενδείκνυται για περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή δεδομένων.

Το «NFC» σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ασύρματες τεχνολογίες, παρόλο που υστερεί σημαντικά σε εμβέλεια, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια για να εκκινηθεί η ανταλλαγή των πληροφοριών. Η σύζευξη των 2 «NFC Chip» σε μικρή απόσταση είναι αρκετή.


To «NFC» μπορεί να λειτουργήσει και να αλληλοεπιδράσει με άλλες συσκευές, με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Ο πρώτος τρόπος είναι με την μέθοδο «Read Write». Δηλαδή οι δύο συσκευές μπορούν να αλληλοεπιδράσουν, με την μία να διαβάζει δεδομένα και την άλλη να γράφει.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να λειτουργήσει σαν «Smartcard» (έξυπνη κάρτα). Αυτή η λειτουργία είναι πλέον και η πιο διαδεδομένη ειδικά στα smartphone που διαθέτουν nfc. Η λειτουργία αυτή μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε πιστωτική κάρτα και μπορείτε να πληρώνετε στα POS τοποθετώντας απλά το κινητό πάνω σε αυτά.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι να λειτουργήσει μέσω της επικοινωνίας «Peer 2 Peer». Ουσιαστικά μία συσκευή στέλνει δεδομένα στην άλλη.


Δυνατότητες του «NFC»

Τι μπορείτε όμως να κάνετε με το «NFC» (Νear Field Communication); Οι δυνατότητες της τεχνολογίας «NFC» είναι πλέον απεριόριστες και μπορεί πραγματικά να απλοποιήσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Παρακάτω παραθέτουμε μερικές μόνο από αυτές τις χρήσιμες εφαρμογές – δυνατότητες:

  • Ψηφιακές συναλλαγές με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets), μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones). Έτσι μπορείτε να πληρώσετε με το κινητό τηλέφωνο σας, αντί για τη χρήση τραπεζικής κάρτας.
  • Ρύθμιση και χρήση συσκευών (φωτισμός, aircondition κ.α.) σε ένα «έξυπνο σπίτι», μέσω της λειτουργίας «NFC» του smartphone και των οικιακών συσκευών.
  • Αγορά και χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Ανταλλαγή δεδομένων με άλλους χρήστες, στέλνοντας πχ. μία φωτογραφία ή ένα αρχείο μουσικής, με φυσική επαφή των δύο συσκευών.
  • Εφαρμογές στην υγεία. Με ένα «NFC PAD» συνδεμένο πάνω σας, μπορείτε να έχετε 24ωρη παρακολούθηση καρδιακών παλμών, οξυγόνου κλπ.
  • Ξεκλείδωμα και κλείδωμα πόρτας.
  • Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση συναγερμού.
  • Ξεκλείδωμα και κλείδωμα αυτοκινήτου.
  • Πρόσβαση σε ελεγχόμενους χώρους.
  • Επαγγελματικές κάρτες (business cards) με «NFC chips».


Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον και οι τράπεζες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία «NFC» στα ATM τους. Έτσι, δεν χρειάζεται να εισάγετε την τραπεζική σας κάρτα στην υποδοχή του ATM. Αρκεί η στιγμιαία επαφή της κάρτας ή του smartphone (μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού), στο σημείο του ATM όπου υποδεικνύεται η λειτουργία του «NFC».


Το NFC στα κινητά τηλέφωνα

Η τεχνολογία «NFC» στα smartphones ή και στα smartwatches είναι πολύ απλή και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας. Μπορούμε απλά με το να ακουμπήσουμε δύο κινητά τηλέφωνα, να γίνουμε φίλοι στο facebook, να διαβάσουμε ένα μήνυμα, να αγοράσουμε ένα εισιτήριο, να ανοίξουμε μία πόρτα κ.α.

Για να επικοινωνήσει ένα κινητό τηλέφωνο μέσω «NFC» με κάποια άλλη συσκευή (π.χ. POS ή ATM τράπεζας) θα πρέπει να γίνει επαφή των δύο συσκευών ή να βρεθούν σε απόσταση το πολύ 4-5 εκατοστά.

Η διαδικασία της διασύνδεσης μεταξύ του κινητού τηλεφώνου και της άλλης συσκευής που διαθέτει «NFC» γίνεται στιγμιαία και άμεσα. Η διαδικασία δεν προϋποθέτει κάποιον κωδικό πρόσβασης, για να επιτευχθεί η συνδεσιμότητα.


NFC Tags – Αισθητήρες NFC

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το «NFC» απαιτεί την επικοινωνία δυο συσκευών. Δεν χρειάζεται όμως και οι δυο συσκευές να είναι smartphones ή smartwatches. Ένα παράδειγμα μιας τέτοια συσκευής είναι τα λεγόμενα «NFC Tags» ή αλλιώς «Αισθητήρες NFC».

Τα «NFC Tags» ή αλλιώς «Smart Tags» είναι μικρές πλακέτες που θυμίζουν αυτά που φοράνε οι σκύλοι. Εκτός από αυτά, υπάρχουν σε μικρές χάρτινες κάρτες, αυτοκόλλητα, μπρελόκ, και σε άλλες πολλές μορφές.

Τα «NFC Tags» – «Αισθητήρες NFC»
στο εσωτερικό τους φέρουν από ένα «NFC Chip»

Τα «NFC Tags» μπορεί είναι προγραμματιζόμενα, αλλά μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να τα ρυθμίσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Οι δυνατότητες και η χρήση των «NFC Tags» είναι πολλές. Μπορείτε π.χ. να τοποθετήσετε ένα «NFC Tag» στο γραφείο σας. Έτσι ώστε με το που αφήνετε το smartphone σας κοντά του, να ενεργοποιεί την WiFi σύνδεση ή την αθόρυβη λειτουργία.

Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε ένα «NFC Tag» στην καμπίνα του αυτοκινήτου σας, το οποίο θα ενεργοποιεί και θα απενεργοποιεί το GPS.


Προστασία από το NFC Hacking

Όλες αυτές οι ευκολίες όμως έχουν ένα τίμημα. Και αυτό είναι η ασφάλεια. Με την τεχνολογία «NFC» αν και θεωρείται ασφαλής και παρόλο που χρησιμοποιεί προχωρημένες τεχνικές κρυπτογράφησης, τα δεδομένα μας ίσως να είναι ευάλωτα.

Το θετικό είναι ότι με το «NFC» υπάρχει η ανάγκη για επαφή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος επιβεβαίωσης της φυσικής παρουσίας, άρα σημαίνει ότι ο χρήστης βρίσκεται εκεί (π.χ. στην τράπεζα ή στο κατάστημα) και ότι θέλει να εκτελέσει την ενέργεια (π.χ. πληρωμή).

Επιπρόσθετα το «NFC» χρειάζεται πολύ μικρή εμβέλεια για να λειτουργήσει. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει ασύρματη υποκλοπή δεδομένων, τόσο εύκολα. Σε αντίθεση με άλλα πρότυπα ασύρματης συνδεσιμότητας, όπως π.χ. Wi-Fi, RFID κλπ.


Ο αντίλογος λέει πως κυκλοφορούν ειδικές συσκευές, οι οποίες μπορούν μέχρι και μισό μέτρο απόσταση από την συσκευή μας, να υποκλέψουν τα δεδομένα που στέλνει το «NFC» του κινητού μας τηλεφώνου!

Πως προστατευόμαστε από NFC Hacking;

Πως όμως μπορούμε να προστατευθούμε από επίδοξους hacker, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία «NFC» για να υποκλέψουν δεδομένα; Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε από το «NFC Hacking» είναι να απενεργοποιήσουμε το «NFC» στο κινητό τηλέφωνο μας και να το ενεργοποιούμε μόνο τη στιγμή της χρήσης του.

Ενεργοποιήστε λοιπόν το «NFC» μόνο όταν πρέπει να πραγματοποιήσετε την στιγμιαία διασύνδεση.


Διαβάστε επίσης: Νέα εποχή για την INALAN

Μοιραστείτε το