Τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο

Μοιραστείτε το

Την τεχνητή νοημοσύνη την συναντάμε όλο και περισσότερο, στη καθημερινή μας ζωή. Η τεχνολογία αυτή προέκυψε από την ικανότητα των μηχανών να «μαθαίνουν»…

Κι απ’ ότι φαίνεται, ήρθε η στιγμή και ο κινηματογράφος να υιοθετήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης

Πριν ακόμη την κυκλοφορία μίας ταινίας στον κινηματογράφο, η αγωνία των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και της εταιρείας παραγωγής είναι εάν η ταινία τους θα πάει καλά στα ταμεία. Αυτή η αγωνία ίσως μειωθεί στο μέλλον, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να μειώσει την αβεβαιότητα και σε αυτό τον τομέα.


Βαθμολογία ταινιών

Συγκεκριμένα, το σύστημα βαθμολογεί κάθε ταινία με ένα «σκορ» εναλλαγής συναισθημάτων και τελικά βγάζει την ετυμηγορία του, κατά πόσον η ταινία θα αποδειχθεί δημοφιλής ή όχι.

Από την άλλη, ορισμένες ταινίες μάλλον δεν θα γυριστούν ποτέ, αν η πρόγνωση γι’ αυτές είναι αρνητική. Κι αυτό όχι χάρη στη διαίσθηση κάποιου παραγωγού, αλλά στην προβλεπτικότητα ενός μηχανήματος.

Αν και ασφαλώς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, ένας νέος αλγόριθμος θα αναλύει γραπτές περιλήψεις των σεναρίων. Κάνοντας εκτιμήσεις για το πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε μία ταινία να έχει ανταπόκριση στο κοινό και στους κριτικούς ή αντίθετα μάλλον να τα πάει χάλια.


Ανάλυση συναισθήματος

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan παρουσίασαν το σύστημά τους στο Storytelling Workshop 2019, στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με τις περιλήψεις των σεναρίων 42.306 ταινιών από όλο τον κόσμο, οι οποίες συσχετίστηκαν με το πόσο καλά τα πήγε εμπορικά καθεμία από αυτές τις ταινίες (αρκετά σενάρια συλλέχθηκαν από τη Wikipedia).

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αξιολόγησε κάθε σενάριο, με τη βοήθεια της μηχανικής που φέρνει την ονομασία «ανάλυση συναισθήματος».

Μια βασική διαπίστωση ήταν ότι οι πετυχημένες ταινίες έχουν πολύ συχνότερες εναλλαγές συναισθημάτων, σε σχέση με όσες θεωρήθηκαν αποτυχία. Αυτή η εναλλαγή θεωρείται καλύτερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας, απ’ ότι αν η ταινία έχει ευχάριστη αρχή ή καλό τέλος.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η ταινία να προσφέρει μια συχνή εναλλαγή συναισθημάτων. Το σύστημα βαθμολογεί κάθε ταινία με ένα «σκορ» εναλλαγής συναισθημάτων και τελικά βγάζει την ετυμηγορία του. Η ικανότητα πρόγνωσης δεν είναι βέβαια τέλεια, αλλά είναι πάντως μεγαλύτερη από το να μαντεύει κανείς στην τύχη.


Προβλέψεις και για τα έσοδα

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον, όταν θα έχουν βελτιώσει τη μέθοδό τους, θα μπορεί να κάνει προβλέψεις ακόμα και για τα μελλοντικά έσοδα μιας ταινίας. Οπότε θα βοηθά σημαντικά τους επενδυτές να αποφασίζουν αν θα «ποντάρουν» σε μια ταινία ή όχι.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ένα τέτοιο σύστημα θα αποδειχθεί καλό για τον κινηματογράφο και για τη δουλειά των σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών.

Οι ερευνητές προτιμούν να βλέπουν τη θετική πλευρά. Π.χ. ότι το σύστημά τους θα είναι αδέκαστο και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, γνωστούς και αγνώστους, αρκεί να έχουν να παρουσιάσουν γραπτώς μια καλή ιδέα. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το δουν όλοι έτσι.

Εάν οι θεατές του μέλλοντος γλιτώσουν από δύο χαμένες ώρες για την παρακολούθηση κακών ταινιών, τότε…

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κερδίσει «πόντους»


Διαβάστε επίσης: Γιατί προκαλεί πανικό το ChatGPT

Μοιραστείτε το