Τι είναι το ψηφιακό Ευρώ

Μοιραστείτε το

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και μία από αυτές είναι το ψηφιακό ευρώ, το οποίο μπαίνει σύντομα στη ζωή μας. Καθώς στις 26 Οκτωβρίου 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», στην Αθήνα.

Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τις τραπεζικές κάρτες


Ψηφιακό πορτοφόλι

Τι είναι όμως το ψηφιακό ευρώ; Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» που θα το «φορτίζουμε» από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές. Σε φυσικά καταστήματα και δημόσιους φορείς, στο διαδίκτυο, σε φυσικά πρόσωπα – με το τηλέφωνο ή τις τραπεζικές κάρτες, online και offline.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται επίσημα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ψηφιακό ευρώ είναι ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του Ευρώ.

Θα είναι ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα είναι διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα».

Το ψηφιακό Ευρώ θα αποθηκεύεται σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι,
που θα έχει συσταθεί από την τράπεζα του χρήστη


Ο στόχος της εφαρμογής του ψηφιακού ευρώ είναι «για να ανταποκριθεί η ΕΚΤ στην αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρονικές πληρωμές».

Το ψηφιακό Ευρώ θα ενισχύει επίσης τη νομισματική κυριαρχία της ζώνης του Ευρώ, θα ευνοεί τον ανταγωνισμό και την αποτελεσματικότητα στον Ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ο χρήστης θα μπορεί να «φορτίζει» με χρήματα το ψηφιακό πορτοφόλι, είτε καταθέτοντας μετρητά στην τράπεζά του, είτε μεταφέροντας ποσά από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Στη συνέχεια θα κάνει τις πληρωμές του με το πορτοφόλι του ψηφιακού ευρώ.

«Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε ένα ΑΤΜ και κάνετε ανάληψη 100 €. Το υπόλοιπο του τραπεζικού σας λογαριασμού μειώνεται κατά 100 €, αλλά τώρα έχετε 100 € σε μετρητά για να πραγματοποιήσετε πληρωμές.

Η ίδια διαδικασία θα ισχύει για το ψηφιακό Ευρώ, μόνο που αντί για μετρητά, θα μετατρέπετε τα χρήματα του λογαριασμού σας σε ψηφιακό Ευρώ»


Διαφορές ψηφιακού ευρώ από τις κάρτες

Οι διαφορές του ψηφιακού ευρώ από τις κάρτες που έχουμε σήμερα, έχουν να κάνουν:

  • Με τον εγγυητή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Και με το ότι έχουμε να κάνουμε με συναλλαγές χωρίς κόστος, δηλαδή χωρίς προμήθειες.


Εξετάζεται ωστόσο να υπάρχει ένα πλαφόν στο ξεκίνημα, της τάξεως των 2.000 με 3.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για κρυπτονόμισμα, αλλά για χρήμα συμπληρωματικό στα χαρτονομίσματα.

Τέλος, προβλέπεται ότι όσα καταστήματα δέχονται ψηφιακές πληρωμές, θα πρέπει να δέχονται και πληρωμές με το ψηφιακό ευρώ.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι το NFC

Μοιραστείτε το