Εκμεταλλεύονται το FaceApp για να εξαπατήσουν


Η πρόσφατη δημοσιότητα γύρω από την εφαρμογή FaceApp, έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνοεγκληματίες να εξαπατήσουν με scam τους χρήστες, με σκοπό φυσικά το γρήγορο κέρδος.

Εξίσου όμως μεγάλη δημοσιότητα έχει εγείρει και το θέμα της προστασίας του ιδιωτικού απόρρητου στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο χρήσης της εφαρμογής.


Η ESET συνιστά…

Το τελευταίο διάστημα το Faceapp έχει γίνει εξαιρετικά διάσημο, με πολλούς χρήστες να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο η ESET συνιστά στους χρήστες να θυμούνται τις βασικές αρχές ασφαλείας, πριν τη χρήση αυτής αλλά και οποιασδήποτε εφαρμογής.

Όσο δελεαστική κι αν εμφανίζεται μία ευκαιρία, όπως στη προκειμένη περίπτωση μια ΔΩΡΕΑΝ αναβάθμιση του Faceapp σε έκδοση «Pro», οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν:

  • Να αποφεύγουν τη λήψη εφαρμογών από άλλες πηγές, εκτός από τα επίσημα καταστήματα.
  • Να μελετούν προσεκτικά τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή (developer, αξιολόγηση, κριτικές κλπ).


Τα είδη του Faceapp scam

Η αυθεντική εφαρμογή FaceApp, που είναι διαθέσιμη για Android και iOS, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να τροποποιήσει την εικόνα του προσώπου του, μέσω διάφορων φίλτρων. Αν και δωρεάν, κάποιες λειτουργίες του Faceapp, που χαρακτηρίζονται ως «PRO», είναι διαθέσιμες μόνο επί πληρωμή.

Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει ως δόλωμα μια πλαστή έκδοση «Pro» του Faceapp. Προσπαθώντας να την κάνουν ευρέως γνωστή, μέσω δύο τύπων scam:

  • Στον πρώτο τύπο χρησιμοποιούν ψεύτικες ιστοσελίδες.
  • Στον δεύτερο τύπο απάτης χρησιμοποιούν YouTube videos.


Ψεύτικες ιστοσελίδες

Σε ένα από τα scam που έχει ερευνήσει η ESET, οι απατεώνες χρησιμοποιούν έναν πλαστό δικτυακό τόπο. Μέσω του οποίου «προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ» αναβάθμιση στην Premium έκδοση της εφαρμογής FaceApp.

Στη πραγματικότητα εξαπατούν τα θύματά τους, να κάνουν κλικ σε αμέτρητες προσφορές. Για να εγκαταστήσουν πληρωμένες εφαρμογές και συνδρομητικές υπηρεσίες, διαφημίσεις, έρευνες κ.ο.κ.

Το θύμα λαμβάνει επίσης αιτήματα από διάφορες ιστοσελίδες για να επιτρέψει την εμφάνιση ειδοποιήσεων. Που αν ενεργοποιηθούν, τον κατευθύνουν σε άλλες ψεύτικες προσφορές.


Youtube videos

Τα video στο YouTube, μέσω του οποίου προωθούν links για ΔΩΡΕΑΝ λήψη της «Pro» έκδοσης, περιέχουν συνδέσμους λήψης. H μοναδική λειτουργία των οποίων είναι να κάνουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν διάφορες άλλες εφαρμογές.

Πατώντας επάνω στα links, οι χρήστες κινδυνεύουν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό

Ήδη ένα από αυτά τα video στο YouTube έχει πάνω από 170.000 εμφανίσεις, κατά τη στιγμή συγγραφής της έρευνας.