Τρούφα – Η Ελλάδα κρύβει έναν θησαυρόΟ λόγος για την Ελληνική τρούφα. Που σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η Ελληνική απάντηση στην Ιταλία και που δεν έχει να φοβάται τίποτα σε ενδεχόμενη σύγκριση. Ακόμη και ο Αριστοτέλης τις είχε αναφέρει στα γραπτά του, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν οι τρούφες στην τοπική κουζίνα.

Η λευκή Ελληνική τρούφα είναι εξίσου νόστιμη με την Ιταλική


Η Ελληνική τρούφα

Βρίσκεστε στο εξωτερικό και αποφασίζετε να γευματίσετε σε ένα εστιατόριο για το οποίο έχετε ακούσει πολλά. Παραγγέλνετε ένα πιάτο με τρούφες και ο σερβιτόρος έρχεται στο τραπέζι σας και σας παρουσιάζει το άσχημο αυτό προϊόν.

Την ώρα που πασπαλίζει με λεπτές φέτες το πιάτο σας, σας ανακοινώνει πως οι τρούφες δεν προέρχονται από την Ιταλία, τη χώρα που έχει κάνει γνωστές τις τρούφες σε όλο τον κόσμο, αλλά από την Ελλάδα.

Μην ταράζεστε – να είστε ευγνώμονες. Οι Ιταλοί έχουν λανσάρει με μεγάλη επιτυχία αυτό το προϊόν. Αλλά οι λευκές τρούφες της ποικιλίας Tuber magnatum pico, φύονται εξαιρετικά και στην Ελλάδα.


Πόσο κοστίζουν οι τρούφες

Χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της Ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την Ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι Ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.5000 δολάρια το μισό κιλό, χονδρικής. Οι Ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150 δολάρια το μισό κιλό.

Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840 δολάρια.


Θαυμαστής της τρούφας

Ένας μεγάλος θαυμαστής της τρούφας είναι ο σεφ Michael Tusk με το εστιατόριο του Quince στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Tusk δίνει πολλά λεφτά κάθε χρόνο για να εντάξει την καλύτερη τρούφα στο μενού τους. Μάλιστα, στην περίοδο αιχμής, έχει δώσει μέχρι και 100.000 δολάρια σε τρούφες.

Όταν φέραν στον Tusk για πρώτη φορά μια μαύρη Ελληνική τρούφα το 2016, ο σεφ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το προϊόν μιας άλλης ώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ιταλία. Αλλά μετά από ένα χρόνο άρχισε να προσθέτει τις Ελληνικές τρούφες, στο menu του εστιατορίου του. Η γεύση ήταν πραγματικά πολύ καλή, λέει ο σεφ.


Ο κρυμμένος θησαυρός

Βέβαια, το να ποντάρει κανείς σε ένα νέο συστατικό το οποίο είναι και ιδιαίτερα ακριβό, αποτελεί ένα ρίσκο που πολλοί δεν θέλουν να πάρουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, για την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας έχει προβλήματα, είναι ένα πιθανό jackpot.

Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν στο σκοτάδι σε μεγάλο βαθμό…

Ο Λευτέρης Λαχουβάρης, Έλληνας μυκητολόγος, εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει μέχρι και 3 τόνους τρούφες ετησίως. Κάτι δηλαδή που σημαίνει εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ